Derčeva 35, Lj. ali Gameljne 93, Lj. (klik za več info)
jana.lieber@gmail.com
040 500 939

28
Nov

Nega obraza: vsaj 7 zelo pomembnih razlogov za obisk kozmetičarke

Zakaj h kozmetičarki?

Marsikatera ženska se sprašuje zakaj naj bi pravzaprav hodila h kozmetičarki. Koža je kar v redu, gubice so še drobne … Skratka, nepotreben luksuz, ki ga lahko preložiš še za kakšno desetletje. Kajne? Dvomim, da tako razmišljaš o servisu svojega avtomobila in prepričana sem, da si pri serviserju bolj pogosto, kot na negi obraza ali telesa pri kozmetičarki. (No, če je fejst, še razumem :))

Kateri so najbolj pogosti razlogi, da ne hodiš na redne kvalitetne nege obraza:

 • imaš premalo denarja,
 • s kožo se boš ukvarjala, ko boš stara,
 • na nego obraza ali na nego telesa sploh ne pomisliš,
 • ne veš kje začeti in kaj iskati,
 • z nego obraza ali telesa si bila v preteklosti nezadovoljna,
 • med vsemi ponudbami na trgu se ne znajdeš,
 • boš šla, ko boš želela lifting / botoks,
 • ne verjameš ne kozmetičarkam in ne izdelkom,
 • si bio-eko navdušenka in prisegaš na sestavine domače shrambe.

Nega obraza: Realnost vs. pričakovanja

Pride trenutek, ko si reees neskončno zaželiš tisto nekaj, kar si prebrala na spletu, videla na instagramu ali v reviji pred štirinajstimi dnevi. Naslov ti je bil všeč, super-ekstra novi tretma, zaradi katerega boš imela takoj 10 let manj, kar pomeni, da če jih imaš zdaj 40, bi jih lahko imela 30 … Naravnost fantastično, kajne? Obiščeš salon, naredijo ti eno nego, izgled pa ni nič kaj drugačen ali boljši. Razočaranje precejšnje, občutek, da si vrgla stran denar tudi … Ahh.

Draga moja, 1 nega obraza pri 40-ih je nekako tako, kot bi se vozila z 1 pnevmatiko, jedla 1-krat mesečno in 1-krat v 40-ih letih letih obiskala zobozdravnika.

Kozmetičarke, terapevtke za kožo smo šle čez kompleksen proces znanja. Zato sem vesela, da se povezujemo z drugimi strokami (prehranskimi strokovnjaki, dermatologi in drugimi zdravniki, kirurgi …), saj le vsi skupaj delamo maksimalno dobro za kožo, za človeka. Zate! Nega kože je dosleden in reden proces, tako, kot je tudi koža dosledna in konstantna pri svojem delovanju. Je čudovita, živa reč, ki potebuje mnogo več nege in ljubezni, kot ji jo marsikatera ženska nudi.

Zakaj torej na nege h kozmetičarki?

 1. Ker pozna kožo in sestavo kože (prepričaj se spodaj),
 2. ker uporablja zgolj visoko kakovostne profesionalne proizvode, ki vsebujejo drugačne koncentracije ter formulacije,
 3. ker zelo dobro ve, kateri izdelki so res najbolj primerni za tvojo kožo,
 4. ker ve, kaj pomeni topnost ter prehajanje izdelkov v kožo,
 5. ker ti lahko svetuje kaj potrebuješ, glede na trenutno stanje tvoje kože,
 6. ker ti pokaže točno kako in s katerimi izdelki se neguj doma, da podaljšaš učinek njenega dela ter optimalno skrbiš za svojo kožo,
 7. ker te pri negi pocrklja, razvaja in popolnoma sprosti tvoje obrazne mišice in duha.

Človeška koža je čudoviti dar narave, ki se obnavlja na 28 dni. Ti to ne pomeni nič? Pomisli, kako hitro se ti naredi krasta, kadar se urežeš? To se zgodi zaradi tega, ker se v človeški koži 24 ur na dan, torej neprestano, odvijajo procesi ter komunikacija med celicami

Sestava človeške kože (prevedeno, vir Wikipedia)

OSNOVE: kozmetična nega / medicinska nega

Ostani z menoj, ker je zanimivo! 🙂

Kozmetična nega je nega zdrave kože.
Medicinska nega je nega spremenjene kože, pri kateri vračamo in popravljamo njeno naravno delovanje ter naravno zaščito.

Koža je sestavljena iz 3 plasti (vrhnjice, usnjice in podkožja). Z vidika kozmetike, me delujemo le na vrhnjici.

Vrhnjica (epidermis) je sestavljena iz štirih plasti. Prehod iz spodnje do zgornje plasti, da nastanejo poroženele celice, traja približno en mesec. Živahne so z imunskimi, endokrinološkimi ter presnovnimi dejavnostmi in tako neprestano komunicirajo z organizmom. Ko celica preide iz prve v tretjo plast, izgubi jedro ter izloči maščobo, ta pa nato v roženi plasti (četrti) združi poroženele celice, maščobe in druge snovi ter tako ustvari maščobno-kisli plašč, ki je 5,5 PH. Greva dalje …

V koži so tudi:

 • lasje, dlake, znojnice, lojnice
 • zaščita pred UV (zadebeljena vrhnjica, predvsem poroženelih celic in celic, ki proizvajajo pigment – zato poleti ne delamo močnih pilingov),
 • živčna vlakna in čutilna telesca, ki imajo veliko vlogo ter odziv na človeško zunanjost in notranjost. Imajo super pomen, saj nas varujejo pred bolečino (denimo polaganje roke na vročo ploščo) in velik vpliv na sprostitev, saj telesca zaznajo tudi ugodje (ko se denimo crkljamo na masaži).

Spremenjeno stanje kože pomeni, da koža ni v svojem optimalnem ter običajnem procesu in takrat se poslužujemo medicinske nege. Takrat je naša naloga, da stanja ne poslabšamo, ampak skušamo popraviti nastalo situacijo in znova spodbuditi naravno delovanje ter zaščito.

Omeniva le nekaj stvari, ki se uvrščajo pod medicinsko nego:

 • suha koža (celice se prehitro delijo iz četrte v prvo plast),
 • pri aknah in hormonskih težavah nastopi sprememba PH vrednosti kože,
 • dermatitis:
  • atopijski dermatitis: takrat lojnice ne delujejo, koža postane suha, nas srbi in prihaja do dodatnih vnetij,
  • seboroični dermatitis: takrat lojnice delujejo preveč, zato koža postane mastna, se preveč sveti in tudi tukaj se pojavijo dodatna vnetja ter luščenje,
  • kuperoza dermatitis: pomeni, da je koža stanjšana in skoznjo vidimo kapilare.

Staranje kože

Staranje kože = pojav gub, izguba volumna in gostote. Nehvaležna ter vedno aktualna tema, s katero se žal sreča vsaka ženska. Če ne prej, zagotovo okoli 40. leta. Kaj se pravzaprav s kožo dogaja? Zakaj ličila ne obstojijo več enako? Zakaj izgledaš vsak dan bolj utrujena in nerazpoložena?

Zgodba o staranju se začne žal že po 25. letu, ko nastanejo prve drobne linije in gubice, ki z leti postanejo resne gube.

Nekaj gre na račun usnjice (dermis), kjer se nahajajo kolagen, elastin in celice, žile, lojnice, znojnice, dlačice … ter mukopolisaharidni gel, ki je Hyaluron. Veliko tega, okoli 70 %, imajo dojenčki, zato so tako ljubko puhasti, mehki in nežni 🙂

Zato z vrha nanašamo razne pripravke (kreme, maske, pilinge …) in znotraj vnašamo (pijemo) antioksidante ter dodatke.

Kaj vpliva na začetek staranja in kaj lahko storimo?

Naše telo je kot življenska beležka … Sproti beleži vse kar jemo, pijemo, koliko škodljivih snovi vnašamo vanj, koliko sončnih žarkov je posijalo na nas in tako dalje. Zelo pozorno beleži tudi naše misli, stopnje stresa, športne dejavnosti in srečo. Počasi se začne dogajati oksidacija (o primeru jabolka sem pisala v brezplačnem priročniku Ritual Lepote, ki si ga lahko preneseš tukaj > www.janalieber.si/brezplacni-vodic-za-nego-koze-lepotni-ritual/), ki spremeni molekularno strukturo kolagena in elastina, nastajati prične trd kolagen, gube.

Tudi, če si že preživela svoja čudovita 25. leta in meniš, da je sedaj za skrb kože potem tako ali tako že prepozno, se zelo motiš! Vsak dan je res izgubljen, zato začni danes, ne jutri. In če ga še nimaš, nikar ne pozabi na moj brezplačni vodič, ki je namenjen točno temu.

Še enkrat in vedno poudarjam: stvari, ki jih počnemo v našem življenju, se seštevajo v PLUS in v MINUS.

Minusi: slaba ali površna skrb zase (znotraj in zunaj), opečena koža, kajenje, siromašna in hitra prehrana … se bo nekoč seštelo do sive kože, upadlosti in starikavega izgleda.

Plusi: dobra skrb (znotraj in zunaj) zase, redno umivanje, meditacija, umiritev misli, kvalitetne kreme za okoli oči in obraz, profesionalni pilingi in maske, masaže, kvalitetne maščobe (avokado), zaljubljenost in crkljanje, redni izleti v naravo, kvalitetna družba in dobri odnosi … Vse to se bo v skupnem rezultatu pokazalo kot zdrava, sijoča koža. Zdrava in sijoča ti. ♡

Zato je moja poklicna pot pomagati ženskam do notranje + zunanje lepote.

Notranjo lepoto ti lahko pomagam najti kot Coach (osebnostni trener) s svetovanjem ali celostnim programom in zunanjo kot vrhunska kozmetičarka za nego telesa in nego obraza. Ne zamujaj dni in poskrbi za svojo srečo.

Vse dobro,
tvoja Jana

Leave a Reply